1
Как се чисти домакинска дъска?
Как се дезинфекцира?
Може ли да се мие със сапун?
Може ли да се мие в съдомиялна машина?
Това са все въпроси, които си задава всяка домакиня, знаейки, че домакинската дъска за рязане, има нужда от грижи и хигиенизиране.
1 Не мийте дъската със сапун!
Домакинската дъска не е препоръчително да се мие със сапун. Дървото е естествен материал и има способността да "попива" всякакви течности, минерали и химични съединения. Когато измиете дъската със сапун, тя ще изглежд чиста, но голяма част от сапуна ще остане в нея и това може да навреди на зравето ни.
2 Никога не слагайте домакинската дъска в съдомиялната машина!
Поради същите причини, които не ни позволяват да мием дъската със сапун, още повече не ни позволяват да мием дъската и в съдомиялна машина. Там даже проблемите се задълбочават и заради високата температура, не само, че ще абсорбира повече вредни вещества, но и ще се деформира дървото и ще направи нашата домакинска дъска неизползваема. Затова не си и помисляйте, че това миене е възможно.
2 Бърз начин за почистване и дезинфекция!
Не е нужно да правите, кой знае, какво, за да почистите дъската за рязане, след като сте я използвали. Най-доброто средство за целта са естествени дезифектанти. Те се намират във всяка кухня и не е нужно да използвате нещо специално, скъпо и създадено единствено за тази цел. Това са: оцет, лимон и сода за хляб. Могат да се използват, както по отделно, така и в комбинация. След използване на дъската, изплакнете я добре с вода, натъркайте хубаво с лимон и оставете дъската да изсъхне, чакайки следващото си използване. Можете да направите същото и с оцета, като използвате чисто пацалче и втривате в дъската. Още по-голям ефект има, ако поръсите обилно върху мократа дъска сода за хляб, а след това разтъркате добре с парче лимон.
4 Бавен, но много ефикасен начин за дезинфекция!
В по-редки случаи, или, когато сме рязали меса и риба, които са напоили дъската с много кръв, може да прилагаме и по-сложен метод, но с все така естествени съставки, достъпни за всяка домакиня. Изплакнете дъската и поръсете обилно с морска сол, изстискате половин лимон върху нея и след това хубаво натъркайте с остатъка от лимона. Оставете дъската така за 10-15 минути, за да се накисне хубаво. За да подхраните дървото и да предотвратите изкривяване и напукване, без да изплаквате, намажете дъската с минерално масло за хранителни цели. Най-добре е с ленено масло, но, ако нямате, може и с зехтин. Не използвайте олио, защото гранясва и ще се добиете с разнообразие от мухъли. Без да изплаквате, намажете дъската с маслото и натъркайте хубаво с чисто парцалче. Оставете дъската на проветриво и в никакъв случай не я поставяте в плик. След като изсъхне хубаво, дъската Ви е готова за следващото използване.
Източник: http://unikati.bg

Коментари

Кой подкрепи тази публикация

Последни коментари
Статистика